Uitgebreidere huisstijlen krijgen van ons altijd een document mee. Het heeft wat weg van een gebruiksaanwijzing van je nieuwste aanwinst. En we noemen het een richtlijn.
Dat is eerlijk gezegd een beetje eufemistisch uitgedrukt, richtlijn. Natuurlijk, we zijn er niet altijd bij als jij je huisstijl inzet – vandaar dat document – maar het liefst zouden we zeggen: zo moet je hem gebruiken en niet anders…
Ben je gek!
Vergelijk het met een verkleedpartij waarbij je jezelf hebt getransformeerd tot je alter ego, je diametraal tegenovergestelde zelf. Tja, dat hou je waarschijnlijk binnenskamers. Je gaat zo niet naar buiten, de straat op. Ben je gek! Stel je voor dat de buurman je zo ziet… Ach wat, hij zou je misschien niet eens herkennen.
Nee als je naar buiten gaat, kleed je je zoals je dat altijd doet, je doet je haar zoals je dat altijd doet. Je trekt bijpassende schoenen aan. Je gaat als jezelf de straat op. Herkenbaar jezelf. Je groet de buurman vriendelijk terwijl je naar je betrouwbare lease-auto loopt.
Blauw versus oranje
Zo doe je dat ook met je huisstijl. Je zorgvuldig gekozen blauw met zilvergrijs laat je niet opeens in fris oranje op je standmateriaal en folders drukken. Gek zeg! Blauw stond voor vertrouwen en zekerheid. Het tegenovergestelde is oranje… dé kleur voor goedkoop en hoog tempo.
Dat is wel een extreem voorbeeld vind je? Nou zelfs de ene blauw is de andere niet. Donkerblauw is sjiek en stijlvol. Hard en fel blauw is de kleur van een supersnelle dozenschuiver. Donkerrood is de kleur van je favoriete wijnhandel, felrood die van de goedkope drogisterij.
Als je wél herkend wilt worden
Dus ja, het maakt uit: precies die kleuren, precies dat lettertype, precies die hoeveelheid ruimte om het logo. Je wilt toch gezien en herkend worden? Nou dan, gewoon volgen die richtlijnen.
Waarmee kunnen wij je helpen?
Ben jij toe aan passende en herkenbare ‘outfit’ voor je bedrijf of organisatie? Mét nuttige richtlijnen voor gebruik? We bespreken graag de mogelijkheden met je.