Het dna van je magazine, zichtbaar tot in de details!

De details in een magazine, het klinkt misschien als ‘gepiel op de vierkante millimeter’: een bijzondere kopletter, een kek drukkleurtje, één subtiel element op de rug van je tijdschrift, een bijzondere afwerking. En toch zijn die details interessant om een hele andere reden dan de kwaliteit van het detail zelf.

Het zijn namelijk stuk voor stuk uitwerkingen van het centrale idee van een tijdschrift. Doorgevoerd in – juist – ieder detail in het blad. Daarom vinden we onderstaande magazinetips zulke inspirerende voorbeelden. Zilverkleurige inkt in een tijdschrift over techniek, uitpakken met typografie, geen vast stramien voor de cover van een eigenzinnig kunstblad.

In het deel herken je het geheel

We vinden het belangrijk om te laten zien dat je alles in je blad doet met een reden. Niets gebeurt zomaar, geen enkel detail ontsnapt er aan. Die reden zou je het dna van je magazine kunnen noemen. Dát wat je blad uniek en onderscheidend maakt. En het dna van je magazine zit overal. Zoals een haar of een beetje wangslijm jouw dna prijsgeeft, zo vertellen details in een magazine – als het goed is – ook het hele verhaal. Dat dna zit bijvoorbeeld in de toon van een artikel, in de manier waarop een geïnterviewde in beeld wordt gebracht óf in het gebruik van bijzondere typografie.

Check je magazine-dna!

Hoe zit het met het dna van jouw tijdschrift? Zegt die ene rubriek in je relatieblad álles over jouw bedrijf, maar dan in het klein? Past die illustratie in het personeelsblad bij hoe jij je organisatie in beeld brengt? Bekijk de details in jouw tijdschrift en check of je er zuivere dna-sporen in terugziet!

Perforatie

Of je het nu gaat doen of niet, het kan in ieder geval: elke pagina in deze Technologist is voorzien van een perforatie zodat je hem er eenvoudig uit kunt scheuren. Share it, keep it or re-read it. Een mooie vertaling van de basis van dit sociale media-tijdperk in een vorm die je dan weer alleen in een papieren blad kunt doen… Net als drukken met zilverkleurige inkt

Paginagroot

In het weekend hoeft het allemaal niet zo serieus en newsy. Dan is het heerlijk om het magazine van je krant open te slaan en verrast te worden door deze quote over de hele pagina. Vormt natuurlijk een perfect koppel met de paginagrote foto ernaast. Maar paginagrote foto’s zie je vaker. Uitpakken met typografie gebeurt minder vaak. Verstrooiing op hoog niveau! Goed werk van art-director coverjunkie voor het Volkskrant Magazine

Cover en ruggetje

Wie zegt dat de cover elke editie weer in hetzelfde stramien moet? Naam van het blad altijd bovenin? Onzin! Je bent eigenzinnig of je bent het niet. See All This kunstmagazine is niet voor één gat te vangen! En zet je na verloop van tijd alle nummers van het tijdschrift naast elkaar in je boekenkast, blijken de losse letters op de rug opeens de titel van het magazine te vormen, inclusief spaties

Metamorfose

Toen Vrij Nederland een maandblad werd zijn wij afgehaakt als abonnee, maar we volgen de pogingen om het tij te keren nog wel. Van deze rigoureuze restyle – eerder een metamorfose – werd ik in ieder geval enthousiast. Zeker als je het vergelijkt met het laatste nummer ‘oude stijl’. Dat had meer weg van een doorsnee glossy. Minder is meer is de leidraad van de vernieuwde Vrij Nederland. Minder onzin, minder uiterlijk vertoon. Is: meer impact, meer elan. Hardcore inhoud… Wij zijn wel enthousiast! Op de foto: de laatste editie vóór de metamorfose en de eerste VN nieuwe stijl.

Benieuwd naar hoe wij bij De Zagerij omgaan met details in tijdschriften? Neem een kijkje bij de magazines in ons portfolio.

De kracht van magazines

Met het boek Magazine Power geven we je nog meer handvatten om het verhaal van jouw bedrijf of organisatie te vertalen in een aantrekkelijk en authentiek magazine. In bijna 70 pagina’s leggen we uit hoe je een bladformule opstelt, wanneer je (niet) voor een digitaal magazine kiest, hoe je kunt denken als een bladenmaker. En je hebt genoeg argumenten om je blad intern te verkopen.

MagazinePower
Het dna van je magazine, zichtbaar tot in de details!